Webtoolonline heeft elke maand een ander energietarief

Elke maand een ander energietarief

Toen je je energiecontract hebt afgesloten, heb je een bepaald tarief voor een langere periode van 1, 2, 3 jaar of zelfs langer vastgezet. Het was waarschijnlijk op dat moment het meest voordelige tarief dat je kon krijgen. Goed gedaan! Maar wist je dat het energietarief inmiddels elke maand veranderd is en nu misschien wel een stuk lager ligt dan de huidige tarieven? Hoe dat kan, lees je hieronder.

Wisselende tarieven door de markt

De energiemarkt is een markt die continue in beweging is. Elke maand of zelfs elke dag gelden er andere inkoopsprijzen voor gas en stroom. Energieleveranciers zullen dan ook nooit hetzelfde betalen voor een m3 gas of een kWh stroom. Hierdoor verandert de prijs die de consument moet betalen telkens mee. Het kan dus zomaar zijn dat het energietarief van deze maand een stuk hoger is dan het tarief voor volgende maand. Dit is een werking tussen vraag en aanbod.

Wat merk ik als consument hiervan?

Wanneer je je contract hebt vastgezet voor een langere looptijd, zal je hier weinig van merken. Dit kan soms in je voordeel zijn, maar ook in je nadeel. Wanneer de tarieven namelijk stijgen, dan zijn de tarieven op je energiecontract voordeliger. Wanneer de tarieven dalen, zijn de tarieven op je energiecontract duurder én dus betaal je veel meer voor stroom en gas dan nodig is. Je merkt het dan pas wanneer je op de hoogte ben van de actuele energietarieven.

Vergelijk je energietarief jaarlijks

Ondanks dat je huidige contract misschien nog lang niet is afgelopen, is het wel goed om je energietarief jaarlijks eens te vergelijken met de tarieven die op dat moment gelden in de markt. Hierdoor zie je vaak al snel of je kunt besparen op je energietarief. Kun je besparen? Dan wordt het aangeraden om een overstap te maken naar een nieuwe energieleverancier, ondanks de mogelijke overstapboete. Er zijn nu namelijk energieleveranciers met een extra service. Dit houdt in dat zij de overstapboete aan je terugbetalen waardoor je alsnog kunt overstappen. Zo bespaar je soms tot wel €300,- per jaar. Dat is prettig geregeld via Consumind!

Related posts